جستجو
این کادر جستجو را ببندید.

آخرین فرصت مشمولین جهت ارائه صورتهای مالی حسابرسی شده!

3
(1)

در این نوشته شما می خوانید

آخرین فرصت مشمولین جهت ارائه صورتهای مالی حسابرسی شده!

مهلت ارائه صورتهای مالی حسابرسی شده به سازمان امور مالیاتی یکی از مهم‌ترین مواعد مالیاتی برای بسیاری از شرکتها و اشخاص حقیقی است. از آنجا که تهیه صورتهای مالی یکی از مهم‌ترین عملیات مالی و از اصلی‌ترین وظایف بسیاری از شرکتها است، مهلت ارسال صورت مالی به اداره دارایی نیز از اهمیت فوق‌العاده‌ای برخوردار است؛ زیرا عیار اعتبار یک کسب و کار، با پایبندی به قوانین و مقررات سنجیده می‌شود.

اهمیت تهیه صورتهای مالی حسابرسی شده

ارائه صورتهای مالی حسابرسی شده یکی از وظایف مهم و ضروری برای هر سازمان است. صورتهای مالی، نتایج مالی سازمان را نشان می‌دهند و به سازمان‌ها کمک می‌کنند تا عملکرد خود را ارزیابی کنند و تصمیم‌گیری‌های استراتژیک را براساس اطلاعات دقیق و قابل اعتماد انجام دهند.

می‌دونستی پایش حساب یه سامانه تهیه صورت مالی داره که با اون میتونی با ارائه اطلاعات حسابداری کسب و کارت صورت مالی خودتو تهیه کنی؟ روی لینک زیر کلیک کن.

مهلت ارائه صورتهای مالی حسابرسی شده

بر اساس ماده ۲۷۲ قانون مالیاتهای مستقیم، برخی گروه‌های شغلی اعم از اشخاص حقیقی و یا حقوقی موظفند کلیه صورت‌های مالی حسابرسی شده توسط سازمان حسابرسی یا موسسات حسابرسی عضو جامعه حسابداران رسمی ایران را به سازمان مالیاتی تحویل دهند.

مطابق اعلام سازمان مالیاتی در این ماده قانونی، مهلت ارسال صورتهای مالی حسابرسی شده به دارایی، همراه با اظهارنامه‌ مالیاتی و یا حداکثر ظرف مدت ۳ ماه پس از مهلت انقضای ارائه اظهارنامه است.

همانطور که می‌دانید ماده ۲۷۲ قانون مالیات‌های مستقیم می‌گوید:

(اصلاحی ۱۳۹۴/۰۴/۳۱)

سازمان امور مالیاتی کشور مکلف است تا پایان دی ماه هر سال نسبت به اعلام آن گروه یا گروه‌هایی از اشخاص حقیقی و حقوقی که علاوه بر شرکت‌های موضوع بندهای (الف) و (د) ماده واحده “قانون استفاده از خدمات تخصصی و حرفه‌ای حسابداران ذی‌صلاح به عنوان حسابدار رسمی” مصوب سال ۱۳۷۲ براساس نوع و یا حجم فعالیت آن‌ها ملزم به ارائه صورت‌های مالی حسابرسی شده توسط سازمان حسابرسی یا موسسات حسابرسی عضو جامعه حسابداران رسمی ایران همراه با اظهارنامه مالیاتی و یا حداکثر ظرف مدت سه ماه پس از مهلت انقضای ارائه اظهارنامه می‌باشند را از طریق مقتضی (درج در روزنامه رسمی جمهوری اسلامی ایران و یکی از روزنامه‌های کثیرالانتشار و یا سامانه الکترونیکی مربوط) به اطلاع این گروه از اشخاص برساند.

علاوه بر آن سازمان یاد شده می‌تواند اشخاص حقیقی و حقوقی معینی را به صورت موردی مشمول حکم این ماده نماید. که در این صورت موضوع شمول اشخاص یاد شده باید با ابلاغ کتبی تا پایان دی ماه هر سال به آگاهی آن‌ها برسد. اشخاص حقیقی و حقوقی مزبور که سال مالی آن‌ها بعد از اعلام سازمان یادشده آغاز می‌شود، مشمول حکم این ماده خواهند بود. در صورت ارائه نکردن گزارش حسابرسی مالی موضوع این ماده در مهلت مقرر، علاوه بر تعلق جریمه معادل بیست درصد (۲۰%) مالیات متعلق، درآمد مشمول مالیات آن‌ها طبق مقررات این قانون از طریق رسیدگی تعیین خواهد شد.

تبصره ۱ – (اصلاحی ۱۳۹۴/۰۴/۳۱) صورت‌های مالی حسابرسی شده به شرح این ماده و مطالب مذکور در گزارش‌های حسابرسی و بازرسی قانونی مربوط که در چهارچوب مقررات این قانون تنظیم شده باشد، می‌تواند برای تشخیص درآمد مشمول مالیات اشخاص یادشده توسط ادارات مالیاتی مورد استفاده و استناد قرار گیرد.

تبصره ۲ – (اصلاحی ۱۳۹۴/۰۴/۳۱) سازمان امور مالیاتی کشور می‌تواند حسابرسی صورت‌های مالی و یا تنظیم گزارش مالیاتی اشخاص حقیقی و حقوقی را به سازمان حسابرسی یا موسسات حسابرسی عضو جامعه حسابداران رسمی ایران واگذار کند، در این صورت، پرداخت حق‌الزحمه حسابرسی مالیاتی طبق مقررات مربوط، بر عهده سازمان امور مالیاتی کشور است.

شرکتهای مشمول حسابرسی در سال مالی ۱۴۰۲ بر اساس نوع فعالیت

اشخاص حقیقی یا حقوقی بر اساس نوع فعالیت:
شعب و دفاتر نمایندگی شرکت‌های خارجی که در اجرای قانون اجازه ثبت شعبه یا نمایندگی شرکتهای خارجی مصوب سال ۱۳۷۶، در ایران ثبت شده‌اند.
شرکت‌های سهامی عام و شرکت‌های تابعه و وابسته به آن‌ها.
شرکت­های سرمایه­گذاری (هلدینگ) و شرکت­های تابعه و وابسته به آن‌ها.
مؤسسات و نهادهای عمومی غیردولتی و شرکت‌ها، سازمان­ها و مؤسسات تابعه و وابسته به آن­ها.

حد نصاب فروش یا جمع دارایی و میزان درآمد مشمول حسابرسی در سال مالی ۱۴۰۲ چقدر است؟

اشخاص حقیقی یا حقوقی بر اساس حجم فعالیت:
سایر اشخاص حقوقی و حقیقی (شامل شرکت­های سهامی خاص و سایر شرکت­ها و همچنین مؤسسات انتفاعی غیرتجاری، شرکت‌ها و مؤسسات تعاونی و اتحادیه‌های آن­ها و اشخاص حقیقی که طبق مقررات قانونی مربوط، مکلف به نگهداری دفاتر قانونی می‌باشند) که بر اساس آخرین اظهارنامه تسلیمی خود،‌ جمع کل ناخالص درآمد (فروش کالا و یا ارایه خدمات اعم از عملیاتی و غیرعملیاتی) آنها بیش از دویست (۲۰۰) میلیارد ریال (در مورد شرکت‌های پیمانکاری، دریافتی آن­ها بابت پیمان­های منعقد شده بیش از دویست(۲۰۰) میلیارد ریال) یا جمع دارایی‌های آن­ها (جمع ستون بدهکارترازنامه یا صورت‌وضعیت مالی) بیش از سیصدو پنجاه (۳۵۰) میلیارد ریال باشد.
مفاد این اطلاعیه در خصوص اشخاص موضوع بندهای فوق که شروع سال مالی آن­ها بعد از انتشار این اطلاعیه آغاز می‌شود، لازم الرعایه است و تکالیف اشخاص مذکور در اجرای قانون و مقررات مربوط و همچنین اطلاعیه­ های وزارت اموراقتصادی و دارایی کماکان به قوت خود باقی خواهد بود.

آیا اشخاص حقیقی هم باید گزارش حسابرسی ارائه دهند؟

بله، در صورتیکه حجم فعالیت آنها به نصاب حسابرسی رسیده باشد باید از خدمات حسابداران رسمی جهت تهیه صورتهای مالی حسابرسی شده استفاده کنند.

مهلت ارائه صورتهای مالی برای اشخاص حقیقی و حقوقی

بدین ترتیب مطابق ماده ۲۷۲ ق.م.م مهلت ارائه صورتهای مالی برای اشخاص حقیقی و حقوقی بر اساس مهلت تسلیم اظهارنامه مالیاتی متفاوت است.یعنی هرچند مدت سازمان امور مالیاتی نسبت به اعلام مشمولین ارائه صورت‌های مالی حسابرسی شده اقدام می‌نماید.

مهلت ارائه صورتهای مالی برای اشخاص حقیقی

با توجه به اینکه مهلت ارسال اظهارنامه مالیاتی اشخاص حقیقی، معمولا پایان خرداد ماه هر سال است، مهلت ارسال صورتهای مالی حسابرسی شده برای این اشخاص پایان شهریور ماه همان سال است.

به عبارت دیگر آخرین مهلت ارائه صورتهای مالی حسابرسی شده برای اشخاص حقیقی (در صورت عدم تمدید مهلت تسلیم اظهارنامه مالیاتی)، ۶ ماه پس از پایان سال مالی آنها خواهد بود.

مهلت ارائه صورتهای مالی برای اشخاص حقوقی

همچنین از آنجا که آخرین مهلت ارائه اظهارنامه مالیاتی اشخاص حقوقی معمولا پایان تیر ماه هر سال است، آخرین مهلت تحویل صورتهای مالی به دارایی پایان مهر ماه همان سال خواهد بود.

در حقیقت در صورت عدم تمدید مهلت ارسال اظهارنامه مالیاتی آخرین زمان تحویل صورتهای مالی اشخاص حقوقی به سازمان مالیاتی، ۷ ماه پس از پایان سال مالی شرکتها و موسسات است.

با توجه به اهمیت صورت‌های مالی و نحوه ارائه گزارش به مدیریت و استفاده‌کنندگان صورتهای مالی و درخواست های مکرر شما عزیزان، در این پست امکان دانلود نمونه فایل اکسل صورت های مالی مطابق با آخرین تغییرات به همراه فایل های کاربردی حسابداری برای شما عزیزان فراهم شده‌ است.

مهلت تهیه صورتهای مالی جهت حسابرسی

حال آن که با مهلت تحویل گزارش حسابرسی به دارایی آگاه شدید، باید بدانید بهترین زمان تهیه و تنظیم صورتهای مالی جهت حسابرسی و ارائه به سازمان مالیاتی، تا قبل از ارسال اظهارنامه مالیاتی است. با وجود اینکه مهلت ارسال گزارش حسابرسی به دارایی حداکثر ۳ ماه پس از انقضای مهلت تسلیم اظهارنامه مالیاتی است، از آنجا که تکمیل اظهارنامه مالیاتی بر اساس اطلاعات صورتهای مالی انجام می‌شود، توصیه می‌کنیم قبل از تهیه و تنظیم اظهارنامه مالیاتی نسبت به تهیه صورتهای مالی اقدام نمایید.

بدین ترتیب واحد اقتصادی از امتیازات زیر برخوردار خواهد شد:

  1. تکمیل دقیق‌تر اظهارنامه مالیاتی
  2. انجام تکلیف ارسال صورتهای مالی حسابرسی شده در مهلت مقرر
  3. بستن محاسبات مربوط به سال مالی قبل و تمرکز بر سال مالی جدید

بهتر است بدانید…

در صورتی که مهلت ارسال اظهارنامه مالیاتی تمدید شود، به همان نسبت مهلت زمان ارائه گزارش حسابرسی به دارایی نیز تمدید خواهد شد. به عنوان مثال در صورتی که مهلت تسلیم اظهارنامه مالیاتی یک ماه و تا پایان مرداد ماه تمدید شود، مهلت ارائه گزارش حسابرسی شده نیز به مدت یک ماه تمدید شده و تا پایان آبان ماه همان سال خواهد بود.

جریمه عدم ارسال صورتهای مالی حسابرسی شده در مهلت مقرر

بر اساس ماده ۲۷۲ قانون مالیاتها، بی‌توجهی به مهلت ارائه صورتهای مالی حسابرسی شده (ارائه نکردن گزارش حسابرسی مالی در مهلت مقرر)، علاوه‌بر تعلق جریمه معادل ۲۰% مالیات متعلق، درآمد مشمول مالیات آنها طبق مقررات قانون مالیاتهای مستقیم و از طریق رسیدگی تعیین خواهد شد.

پرداخت هزینه حسابرسی صورتهای مالی اساسی بر عهده کیست؟

پرداخت هزینه حسابرسی بر عهده شخص ارجاع دهنده صورتهای مالی به موسسات مربوطه است. به عبارت دیگر در صورتی که مودی صورتهای مالی را برای حسابرسی به موسسات ذی‌ربط ارسال نماید، پرداخت هزینه بر عهده او است.

اما بر اساس تبصره ۲ ماده ۲۷۲ ق.م.م، سازمان مالیاتی کشور می‌تواند حسابرسی صورتهای مالی و یا تنظیم گزارش مالیاتی اشخاص حقیقی و حقوقی را به سازمان حسابرسی یا موسسات حسابرسی عضو جامعه حسابداران رسمی ایران واگذار کند، در این صورت، پرداخت حق‌الزحمه حسابرسی مالیاتی طبق مقررات مربوط، بر عهده سازمان امور مالیاتی کشور است.

بخشنامه (اطلاعیه) جدید سازمان امور مالیاتی در رابطه با گزارش حسابرسی ماده ۲۷۲ قانون مالیاتها + دانلود PDF

توجه داشته باشید این موضوع در قالب اطلاعیه در سایت سازمان امور مالیاتی قرار داده شده است.

سخن پایانی

توجه به مهلت ارائه صورتهای مالی حسابرسی شده از اهمیت زیادی برخوردار است. اما آنچه از ارائه صورتهای مالی در مهلت مقرر مهم‌تر است، تهیه و تنظیم و ارائه صورتهای مالی به صورت دقیق و بر اساس اصول قانونی است. از این رو توصیه ما به شما تهیه صورتهای مالی توسط سامانه پایش حساب است. بدین ترتیب با انجام دقیق و صحیح تکالیف مالیاتی در مهلت مقرر می‌توانید از چالشهای مواجهه با جرایم مالیاتی پیشگیری نمایید.

این مقاله چقدر براتون مفید بود؟

با کلیک روی ستاره ها از 1 تا 5 امتیاز بدین

میانگین امتیاز 3 / 5. تعداد رای : 1

تا حالا کسی نظر نداده! اولین نظر رو ثبت کن!

مدیر سایت

ما در تیم پایش حساب در تلاش هستیم تا بهترین مقالات آموزشی در زمینه حسابداری و مالیات را تهیه کنیم.

یک پاسخ

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *