یکی از موضوعات مهمی که دارندگان دستگاه کارتخوان در مورد آن با ابهاماتی مواجه هستند، مالیات دستگاه کارتخوان است. مالیات دستگاه کارتخوان در حقیقت همان مالیات بر درآمد فعالیتهای اقتصادی دارندگان کارتخوان است.
طبق مقررات، دارندگان دستگاههای کارتخوان باید نسبت به ثبت نام در سایت سازمان امور مالیاتی و دریافت کد مالیاتی آن، اقدام کنند. در غیر اینصورت، جرایمی سنگین گریبانگیر آنها خواهد شد.
بررسی تراکنشهای بانکی، اظهارنامه مودیان، داراییهای شخص، گزارشات فصلی ارسالی طرف معامله و میزان هزینههای فرد در کنار هم، تبدیل به یک بانک اطلاعاتی میشود. این موضوع میتواند به سازمان امور مالیاتی کمک کند تا میزان درآمدهای افراد را مشخص کرده و در تشخیص مالیات، دقیقتر عمل کند
با توجه به ابهامات موجود برای حسابداران و مدیران مالی و صاحبان کسب و کار، در این مقاله به شفاف کردن موضوع نحوه محاسبه مالیات دستگاه پوز مشاغل، میپردازیم.
پرونده مالیاتی دستگاه کارتخوان
تمام دستگاههای کارتخوان باید به پرونده مالیاتی افرادی که از آن دستگاهها استفاده میکنند وصل باشند. شما با مراجعه به سامانه عملیات الکترونیک سازمان امور مالیاتی به نشانی my.tax.gov.ir و پس از واردکردن نام کاربری و رمز عبور میتوانید تمامی دستگاههای پوز که به نام شما هستند را ببینید و در صورتی که مورد تأیید شما بودند، آنها را به پرونده مالیاتی خودتان وصل کنید.
برای استعلام مالیات کارتخوان چه باید کرد؟
برای اینکه بتوانید تمامی دستگاههای کارتخوانی که به اسم شما در سامانه الکترونیک خدمات قضایی ثبت شده است را ببینید، باید در سامانه my.tax.gov.ir ثبت نام کنید. در این سامانه شما میتوانید علاوه بر دستگاههای کارتخوانی که به اسم شما ثبت شده است، همه درگاههای پرداخت الکترونیکی که به نام شما ثبت شده است را هم ببینید. اما در صورتی که در درگاه ملی خدمات الکترونیکی سازمان امور مالیاتی کشور ثبت نام نکردهاید ابتدا باید در این سامانه عملیات ثبت نام را انجام دهید.
اینتاکد مالیاتی کارتخوان چیست؟
صاحبان مشاغل مختلف یا کسب و کارهایی که متقاضی دریافت دستگاه کارتخوان هستند، حتما باید قبل از هر کار، اینتاکد مالیاتی داشته باشند. از این کد برای شناسایی مشمولین پرداخت مالیات و همچنین شفاف سازی مالیات های پرداختی استفاده می شود. با داشتن این کد مالیاتی میزان درآمد افراد قابل شناسایی بوده و به همین دلیل راه های فرار مالیاتی برای اشخاص حقیقی یا حقوقی بسته است. پس تمام افرادی که برای کسب و کار خود از دستگاه کارتخوان استفاده می کنند موظف به گرفتن کد مالیاتی کارتخوان هستند. چند مورد از این مشاغل عبارتند از: انواع کسب و کارهای خانگی و اینترنتی، مدرسان دوره های آنلاین و مجازی، طراحان سایت، فریلنسرها، گیمر ها، فروشندگان و….
طبق ماده ۱۰ و ۱۱ قانون پایانه های فروشگاهی و سامانه مؤدیان، هر دستگاه کارتخوان یا پایانه فروشگاهی باید حتما دارای شناسه یکتا یا اینتکد مالیاتی باشد. تراکنش های انجام شده توسط دستگاه های کارتخوان از طریق اتصال به حساب بانکی اطلاعات مربوط به فعالیت شغلی صاحب حساب بانکی متصل است. از آنجا که کد مالیاتی عامل ارتباطی میان اطلاعات بانکی واحد های اقتصادی با اطلاعات مالیاتی آن کسب و کار است، تمام اطلاعات مربوط به تراکنش ها شامل مانده اول دوره، مانده آخر دوره، وجوه واریزی و برداشت شده در بانک مرکزی موجود است و در اختیار سازمان امور مالیاتی قرار می گیرد. از کد مالیاتی برای شفافیت مالی، بستن راه های فرار مالیاتی و همچنین جلوگیری از پولشویی استفاده می شود. بنابراین صاحبان کسب و کارها و مشاغلی که از طریق قانونی و درست مشغول انجام فعالیت اقتصادی هستند هیچ نگرانی از بابت دریافت شناسه مالیاتی نخواهند داشت؛ چون که داشتن شناسه مالیاتی هیچ مشکلی برای آن ها ایجاد نخواهد کرد.
بیشتر بخوانید: اینتاکد مالیاتی و ارتباط آن با سود فعالیت ها
ثبت نام مالیات کارتخوان چگونه انجام میشود؟
پس از ثبت نام در سامانه my.tax.gov.ir و ورود به این سامانه در قسمت راست صفحه بر روی گزینه “ساماندهی پذیرندههای بانکی” کلیک کنید. در صفحه جدیدی که باز میشود امکان “الصاق به پرونده” یا “درخواست غیرفعالسازی” برای دستگاههای پوز و یا درگاههای پرداخت الکترونیکی وجود دارد.
در قسمت دستگاههای پوز الصاق نشده میتوانید بر روی الصاق به پرونده کلیک کنید تا دستگاه پوز شما به پرونده مالیاتی مغازه شما وصل شود.
غیر فعالسازی مالیات کارتخوان چگونه انجام میشود؟
با ورود به قسمت “ساماندهی پذیرندههای بانکی” تمام دستگاههای کارتخوان و درگاههای پرداخت الکترونیکی که به نام شما ثبت شده است را میتوانید مشاهده کنید. علاوه بر این دستگاههای کارتخوانی که به نام شما ثبت شده است به تفکیک بر اساس دستگاههای کارتخوان الصاق شده به پرونده مالیاتی و دستگاههای کارتخوان الصاق نشده به پرونده مالیاتی قابل مشاهده است. در قسمت پایین این صفحه دستگاههای کارتخوانی که به بانک مرکزی برای غیرفعال سازی معرفی خواهند شد را نیز میتوانید مشاهده کنید.
در این صفحه امکان “درخواست غیرفعالسازی” برای دستگاههای پوز و یا درگاههای پرداخت الکترونیکی فراهم شده است تا شما به هر دلیلی نیاز به غیرفعال سازی دستگاه کارتخوان یا درگاه پرداخت الکترونیک خودتان داشتید بتوانید این کار را به سادگی انجام دهید.
آیا تمامی کسانی که دستگاه کارتخوان دارند، باید مالیات پرداخت کنند؟ دستگاه کارتخوان بدون مالیات هم داریم؟
از نظر سازمان مالیاتی هر شخصی که دستگاه پوز دارد و از طریق آن کسب درآمد انجام میدهد، باید اظهارنامه مالیاتی کارتخوان خود را در موعد مقرر ارائه نماید. فقط مودیانی که فعالیت آنها شامل موارد صفر مالیاتی و یا معاف از مالیات باشد، مالیاتی برای آنها در نظر گرفته نمیشود.
در صورتی که صاحب کسب و کار یا مدیر و مشاور مالی یا حسابدار یا به هر طریقی فعال در حوزه مالی و مالیاتی هستید میتوانید برای دریافت مشاوره و خدمات مالیاتی لینک های زیر را دنبال کنید.
روش محاسبه مالیات کارتخوان برای مودیان قانونمند
روش محاسبه مالیات کارتخوان برای مودیان قانونمند، یعنی افرادی که صاحب شغل هستند و دستگاه کارتخوان دارند و نسبت به ثبت نام اظهارنامه مالیاتی و ثبت کارتخوان خود اقدام کرده اند، بدین گونه است که؛ مالیات آنها همانند مالیات مشاغل محاسبه میشود.
با توجه به گروه بندی سهگانه مالیاتی، اشخاص حقیقی باید طبق ماده ۱۳۱ قانون مالیاتهای مستقیم از ۱۵ تا ۲۵ درصد از سود سالانه خود را به عنوان مالیات بر درآمد مشاغل پرداخت کنند. اطلاعات استخراجی از کارتخوان فقط برای بررسی صحت اطلاعات اظهاری توسط مودیان، مورد استفاده قرار میگیرد. این افراد فقط مالیات شغل خود را پرداخت میکنند.
بر اساس آنچه ذکر شد، نرخ مالیات درآمدهای حاصل از کارتخوان و سایر منابع درآمدی برای این دسته از مودیان، بر اساس شخصیت حقیقی یا حقوقی آنها به نرخ ماده ۱۳۱ و ماده ۱۰۵ قانون مالیات های مستقیم تعیین میشود. (حداکثر ۲۵% از سود فعالیت)
پس مالیات دستگاه کارتخوان برای این افراد موضوعیتی ندارد و لزومی به پرداخت مالیات جداگانه برای دستگاه کارتخوان خود ندارند. مگر این که اطلاعات به دست آمده از تراکنشهای کارتخوان، مغایر با گزارشات مالیاتی آنها باشد.
بنابراین:
روش محاسبه مالیات کارتخوان برای مودیان قانونمند حقیقی: همانند مالیات بر درآمد اشخاص حقیقی بر اساس گروه بندی شغلی آنان و متناسب با نرخ مالیاتی ماده ۱۳۱ قانون مالیات های مستقیم محاسبه و مطالبه میشود.
روش محاسبه مالیات کارتخوان برای مودیان قانونمند حقوقی: همانند مالیات بر درآمد اشخاص حقوقی بر اساس ماده ۱۰۵ قانون مالیات های مستقیم و با نرخ ۲۵% محاسبه و مطالبه میشود.
روش محاسبه مالیات کارتخوان برای مودیان متخلف
روش محاسبه مالیات کارتخوان برای مودیان متخلف از قانون، یعنی افرادی که از دستگاههای کارتخوان برای مشاغل شان استفاده میکنند، اما نسبت به انجام ثبت نام در سامانه مذکور، اقدامی نکرده اند به این صورت است که باید مالیات دستگاه کارتخوان را هم علاوه بر مالیاتی که برای مشاغل شان پرداخت میکنند، به صورت جرایم ابلاغی در قانون، بپردازند.
مالیات این مودیان به دلیل عدم توجه به قانون، به عنوان جریمه مالیاتی برای آنها در نظر گرفته میشود. آموزش مالیات کارتخوان برای این مودیان در حقیقت، آموزش محاسبه جرایم مذکور در قانون است. چون کلیه تراکنشهای دستگاه کارتخوان، به صورت پیش فرض درآمد محسوب میشود و این مودیان علاوه بر پرداخت مالیات بر درآمد، مشمول جرایم و محرومیتهای زیر خواهند بود:
- عدم استفاده از معافیتهای مالیاتی موجود در قانون از جمله معافیت سالانه مشاغل ماده ۱۰۱ قانون مالیات مستقیم
- پرداخت جریمه غیرقابل بخشودگی معادل ۳۰% مالیات متعلق، به عنوان جریمه کتمان درآمد
- جریمه تاخیر در پرداخت مالیات، معادل ۲,۵% مالیات متعلق به ازای هر ماه
- سایر جرائم مربوط بر اساس عدم انجام تکالیف مالیاتی طبق سایر مقررات قانون مالیاتهای مستقیم
پس صاحبان این دستگاه ها، لازم است ثبت نام خود را در سامانه انجام دهند تا مشمول پرداخت مالیات بیشتر بعنوان جریمه مالیاتی نشوند. آنها از سویی باید مالیات کلیه تراکنشهای متعلق به دستگاه کارتخوان خود را پرداخت نمایند. از سوی دیگر مشمول پرداخت جرائم متعلقه مانند جریمه کتمان درآمد خواهند بود.
جرایم عدم ثبت نام کارتخوان در نظام مالیاتی
آنچه در ذهن مردم به عنوان مالیات کارتخوان میآید، در واقع همان جریمه کتمان درآمد حاصل از عدم ثبت دستگاه کارتخوان است.
شرط استفاده از کارتخوان بدون جریمه مالیاتی، ثبت نام دستگاه کارتخوان در سامانه امور مالیاتی و اتصال آن به کسب و کار مورد نظر میباشد. این امر باعث پیشگیری از جریمه های مرتبط میشود. در نتیجه مودی هیچ مالیاتی بیش از مالیات بر درآمد خود، پرداخت نخواهد کرد. بر اساس آنچه گفته شد، جرایم عدم ثبت نام کارتخوان در نظام مالیاتی، به شرح زیر است:
سازمان امور مالیاتی، تمام تراکنشهای اعلامی بانک مرکزی برای دستگاه کارتخوان را درآمد شناسایی میکند. سپس نسبت به دریافت مالیات تراکنش های بانکی در قالب مالیات بر درآمد، اقدام میکند.
عدم استفاده از معافیتهای در نظر گرفته شده در قانون
- پرداخت جریمه غیرقابل بخشودگی معادل ۳۰% مالیات متعلق به عنوان جریمه کتمان درآمد
- جریمه تاخیر در پرداخت مالیات، معادل ۲,۵% مالیات متعلق به ازای هر ماه
- سایر جرائم تعلق گرفته بر اساس عدم انجام تکالیف مالیاتی
آموزش مراحل ثبت کارتخوان برای مودیان دارای پرونده مالیاتی
مودیانی که در سامانه مالیاتی ثبت نام کرده اند و دارای پرونده مالیاتی هستند، برای ثبت دستگاه کارتخوان جدید خود باید مراحل زیر را انجام دهند:
- ورود به سامانه سازمان مالیاتی به آدرس www.my.tax.gov.ir
- ورود به بخش ثبت نام الکترونیک (با داشتن اطلاعات کاربری)
- ورود به پورتال خدمات جامع الکترونیکی مالیاتی
- تعیین تکلیف دستگاه جدید و الصاق آن به پرونده مالیاتی
- اگر اطلاعات دستگاه جدید در سامانه موجود باشد، باید به بررسی صحت اطلاعات و انجام اصلاحات در صورت نیاز اقدام شود و آن را به کسب و کار مورد نظر متصل کرد.
در صورتی که اطلاعات دستگاه جدید در سامانه وجود نداشت، باید دستگاه جدید و کلیه حسابهای متصل به آن را ضمن هماهنگی با شرکت خدمات دهنده دستگاه کارتخوان، در سامانه تعریف کرد. در نهایت باید آن را به کسب و کار و پرونده مالیاتی مورد نظر متصل کرد.
آموزش مراحل ثبت کارتخوان برای مودیان فاقد پرونده مالیاتی
- ورود به سامانه سازمان مالیاتی به آدرس www.tax.gov.ir
- ورود به بخش پیش ثبت نام و ثبت نام الکترونیک
- آشنایی با فرآیند ثبت نام و اقدامات قبل از آن
- ورود به سامانه پیش ثبت نام و ثبت نام
- ورود به ثبت نام
- انتخاب گزینه پیش ثبت نام جدید
- تکمیل اطلاعات فردی جهت انجام ثبت نام
- ثبت نام دستگاه کارتخوان
با طی کردن مراحل بالا، جریمه یا مالیات اضافی برای مودی درنظر گرفته نمیشود. همچنین یک کد مالیاتی صادر میشود که بررسی تراکنش های مربوط به کارتخوان ثبت نامی در سازمان امور مالیاتی، با استفاده از آن انجام میگیرد.
نتیجه گیری
یکی از موضوعات مهمی که دارندگان دستگاه های کارتخوان در مورد آن با ابهاماتی مواجه هستند، مالیات دستگاه کارتخوان است. مالیات دستگاه کارتخوان در حقیقت همان مالیات بر درآمد فعالیتهای اقتصادی دارندگان کارتخوان است. چیزی به نام مالیات دستگاه کارتخوان، به صورت جداگانه وجود ندارد و استفاده از آن به خودی خود مشمول پرداخت مالیات نیست. البته این شرط وجود دارد که نسبت به ثبت نام در سامانه مالیاتی اقدام و کد مالیاتی دریافت شود.
همچنین در صورتی که نیاز به مشاوره تخصصی مالیاتی در زمینه مالیات کارتخوان و مالیات تراکنشهای بانکی دارید میتوانید روی لینک زیر کلیک کنید. با کلینک روی لینک زیر، درخواست مشاوره مالیاتی را در زمینه مالیات دستگاههای کارتخوان و درگاههای پرداخت بانکی و رسیدگی به تراکنشهای بانکی اعلام نمایید. سپس شما از خدمات مشاوره مالیاتی کارشناسان مالیاتی پایش حساب استفاده می کنید.